PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki w PA3x może jakiś użytkownik udzieli kilku porad ...?



medium
02-01-2014, 13:25
Witam, niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem PA3x, do tej pory miałem styczność tylko z klawiszami Yamahy i powiem że nie jest mi zbyt łatwo odnaleźć się na tym klawiszu. Jeżeli chodzi o samo granie może nie ma aż tak dużych problemów. Ale nie ukrywam że w dużej mierze opieramy się na midikach i do tej pory na Tyrosach2 opierałem się na programowalnych klawiszach 1-8 gdzie pod każdym z nich dało się zapisać konkretny utwór i wymagane ustawienia. Czy PA3x też ma taką możliwość? Bo wertując instrukcję jakoś nie mogę na coś podobnego się natknąć, jest co prawda podwójny player gdzie można na dzień dobry wgrać w utwory, jest oczywiście Song Book ale to czasochłonne żeby w przerwie pomiędzy utworami szukać kolejnego, tworząc swoją "custom list" widze że jest taka pozycja jak Selection No. (bank position) i czy tu można może przypisać kilka utówrów pod konkretne przyciski ? Żeby w przerwie mniej więcej sobie ustalić kilka utworów... Jeżeli jest ktoś chętny udzielić kilku rad i dysponuje np GG to proszę o kontakt, mój nr #1784104
Z góry dzięki za porady.
Pozdrawiam

jozimina
02-01-2014, 13:32
Najlepiej to ponumeruj sobie midi zmieniając nazwy np. 0001BALKANICA.MID - później korzystając z funkcji SEARH w klawiszu wpisujesz numer 0001 i masz go gotowego do wczytania w SONG PLAY.

medium
02-01-2014, 13:57
Czyli jak rozumie nie ma możliwości przypisywania do przycisków i pozostaje Song Book ?
A jeszcze jedno pytanie czy ktoś używa MidiWorks PA+ ?

jozimina
02-01-2014, 16:04
Nie znam tej funkcjonalności w KORG PA3X.

Ja używam MIDIWORKS PA+. Co konkretnie potrzebujesz wiedzieć?

medium
03-01-2014, 06:54
Masz już może stworzone na bazie swojego doświadczenia jakieś ustawienia typu jaki instrument zamienić na jaki (Korgowski...), wiem że takie ustawienia można później wyeksportować, może byłbyś skłonny się tym podzielić? Dotychczas wszystko obrabiałem na Tyrosach ale wiem jakie to czasochłonne a w międzyczasie przybyła dwójka pociech i z czasem w domu jest tak że nawet nie ma kiedy posta napisać na forum. Bo na próbę zrobiłem kilka plików opierając się o sam program (klik w standaryzację i później klik w superevoice ...czy jak to się tam nazywa bo nie mam go przed oczami akurat) i efekt są mizerne. Perkusji prawie nie słychać a niektóre instrumenty(wcale bym nie powiedział że program wybrał najlepsze) idą tak z przodu że zabijają wokal. Ogólnie jestem lekko podłamany bo nie spodziewałem się że przejście na Korga będzie tak skomplikowane... już powoli żałuję że nie poszedłem w T4.
Może z pomocą forumowiczów i z upływem czasu będzie lepiej ....

skubiszek
03-01-2014, 08:57
generalnie staraj się używać barw z oznaczeniem RX albo DNC. Jeśli nie masz dedykowanych midi to podglądając instrument ( przy odtwarzaniu midi wciskasz track select na wyświetlaczu i np volume)masz wtedy podgląd na wszystkie tracki i barwy na nich zapisane, klikasz np kanał 10 i masz tam perke (zazwyczaj będzie to Standard kit1 GM), żeby ją zmienić klikasz na nią, wybierasz factory i drums i masz zestawy perkusyjne, bodajże na 3 stronie jest Standard kit1 RX, wybierasz to i już masz perkę z lepszymi bębnami, zasada jest taka sama z innymi barwami np na śladzie 7 masz Clean Guitar GM, klikasz ją znów, na górze przechodzisz z GM na factory i szukasz sobie gitary Clean1 RX bądź DNC. Masz też możliwość dodawania RX noises czyli stukania po strunach itp w menu. Jeżeli chcesz np zapisać dany utwór żeby te barwy już były czytane najpierw wejdź w sequencer (to menu gdzie masz Style, Song, Sequencer, Sound) i tam wybierz midi i go edytuj. Gdy już to zrobisz wchodzisz na ekranie w górnym prawym roku w menu i bierzesz write song czy jakoś tak, nie pamiętam tak z głowy i wybiersz miejsce docelowe. Jeśli dorwę się do klawisza to Ci nagram szybki film instruktażowy do podstawowej zmiany barw.

Mi za to w YAMSZY S950 ciężko cokolwiek zrobić, menu jest dla mnie bardzo skomplikowane, drażni mnie osobny sequencer do midi i mp3 i nie wyobrażam sobie obróbki midi w programie, muszę mieć w łapie klawisz i tyle, zagrać z ręki nawet podstawianą barwę czy brzmi itp i dlatego dla mnie osobiście korekcja i edycja midów w Korgu jest zdecydowanie bardziej intuicyjna.

jacekskorpion
03-01-2014, 09:29
Masz już może stworzone na bazie swojego doświadczenia jakieś ustawienia typu jaki instrument zamienić na jaki (Korgowski...), wiem że takie ustawienia można później wyeksportować, może byłbyś skłonny się tym podzielić? Dotychczas wszystko obrabiałem na Tyrosach ale wiem jakie to czasochłonne a w międzyczasie przybyła dwójka pociech i z czasem w domu jest tak że nawet nie ma kiedy posta napisać na forum. Bo na próbę zrobiłem kilka plików opierając się o sam program (klik w standaryzację i później klik w superevoice ...czy jak to się tam nazywa bo nie mam go przed oczami akurat) i efekt są mizerne. Perkusji prawie nie słychać a niektóre instrumenty(wcale bym nie powiedział że program wybrał najlepsze) idą tak z przodu że zabijają wokal. Ogólnie jestem lekko podłamany bo nie spodziewałem się że przejście na Korga będzie tak skomplikowane... już powoli żałuję że nie poszedłem w T4.
Może z pomocą forumowiczów i z upływem czasu będzie lepiej ....


Nie przejmuj się początki są zawsze trudne a na Korgu obrabianie plików midi jest o wiele przyjemniejsze niż w Tyrosach. Jeśli słabo słychać perkusję wejdź na zakładkę "MODE" tam masz opcję "DRUM VOLUME" tam podbijasz głośność oddzielnie stopy, werbla, blach itd.

Po kilku tygodniach będziesz zadowolony to naprawdę super kombajn :).

medium
03-01-2014, 10:45
Ale nie posiadacie już ustalonego jakiegoś nazwijmy to "schematu" do Midiworks PA+ z którego bym umiał skorzystać. Wgrywając taki schemat później tylko klik w revoice i z automatu zmienia na to co nas interesuje. Bo nie wszystkie instrumenty z GM mają swój odpowiednik o tej samej nazwie z dodatkiem RX czy DNC a żeby wybrać coś innego to już trzeba mieć wiedzę jak to później zabrzmi. Rozumiecie o co mi chodzi? Np w orginale jest Electric Piano a w Factory jak dobrze pamiętam nie ma takiej nazwy itp. Gdybym miał taki schemat, zimportowałbym go sobie do programu i wtedy siedząc w robocie w wolnej chwili można się bawić nie mając pod ręka klawisza. Potem ew kosmetyka już na klawiszu. Albo przynajmniej jakbyście napisali co na co zmieniacie... Zwykle tych instrumentów nie jest tam aż tak dużo bo 70% się powtarza w każdym midiku. Perkusja zwykle albo Standard kit albo electric, prawie zawsze finger bass / synth bass; brass section; jakieś stringsy i reszta egzotyki. Chórki typu voice ohhs/ahhs wogóle zostawiacie/zmieniacie na jakieś factory czy całkowicie wypad? bo w t2 były tak daremne że zwykle wywalałem albo jakiś string podkładałem. Może ktoś ma taką tabelę z nazwa dzwięku w GM i jej "najlepszym odpowiednikiem przynajmniej wg swojego uznania" w PA3x ? To by mi naprawdę bardzo ułatwiło robotę a jest co robić... Wiem że to w pewnym sensie juz tajniki zawodu ale może ktoś się "zlituje" ;)
Pozdrawiam

_TOMEK_
03-01-2014, 18:31
Nie da się ustalić schematu odpowiedników barw DNC dla barw GM, bo wież mi, że są takie utwory w których dana barwa GM bardziej mi pasuje jak Nie wiem jak wypasiona barwa DNC, to wszystko zależy od uha gdzie co pasuje, a nieraz dam gitarkę z barw DNC i też nie pasuje i trzeba ją indywidualnie wykręcić, Pa3x to jest taki kombajn w którym obróbka midi nie kończy się tylko na podmianie barwy i koniec, tu możesz podmienić barwę i jeszcze na bieżąco ukręcić z niej taki dźwięk jaki Ci najbardziej pasuje.
Nie wiem z jakich stron pochodzisz, ale jak by co to zapraszam i pokaże Ci gdzie i co w trawie piszczy.

jacekskorpion
04-01-2014, 20:48
Przy okazji szukania swojego problemu z klawiszem znalazłem rozwiązanie tej sytuacji "szukanie po wpisaniu nr "
Właczamy SONG PLAY w player 1 wciskamy "SELECT" rozwijasz memu w prawym górnym rogu zaznaczamy " SHOW SONG NUMBER" i mamy już zaznaczone utwory z nr.
Potem wystarczy wcisnąć 2 razy "SELECT" i pojawia nam się panel z cyframi wpijamy nr utworu i masz go już w player 1 lub 2 zależy który select użyjesz. Wystarczy wybrac nr bez zer czyli jesli mam nr utworu 0022 wbijamy 22 i gotowe.

Mam nadzieje że pomogłem :-)

medium
07-01-2014, 08:34
Tak więc zacząłem powoli przerabiać kolejne pliki bezpośrednio z poziomu sequencera w Korgu.Powoli się wrabiam i ...nie taki diabeł straszny... Pojawił się jednak mały problem, bowiem natknąłem się na midik, który pomimo iż zmieniam mu na 10-tym kanale podkład na POP(...) po kilku sekundach ten znowu zmienia sobie na inny. W jaki sposób mam to wyedytować aby w całym utworze był ten który chcę ... ?

HEINEKEN
07-01-2014, 09:04
song edit - zakładka DELETE - usunąć Prg Change na tracku 10

medium
07-01-2014, 09:22
Wielkie dzięki jak wrócę z pracy zaraz szukam tych opcji... Pozdrowionka i podpisuję się dwoma rękami pod Twoim mottem ;) ale z drugiej strony chyba lepiej żeby się nigdy nie dowiedziała ile kosztował ;)

medium
13-01-2014, 12:41
Mam takie małe pytanie czy robiąc transpozycję, zaznaczając All tracks trzeba wrócić do odpowiedniej (zerowej) transpozycji na scieżce perkusji ? Bo czasami jakieś "bzdury" wychodzą a czasami nawet na jakimś drum kicie po transpozycji potrafi całkowicie zmienić wychodzący dźwięk... Druga sprawa czy jest może jakaś globalna opcja aby ustawić jeden poziom głośności (przynajmniej przybliżony) dla wszystkich plików? czy trzeba to mniej więcej wszystko wyedytować suwaczkami albo poprostu podczas odtwarzania non stop pogłaśniać/ściszać na sumie... bo jest to strasznie uciążliwe... Pozdro

HEINEKEN
13-01-2014, 12:55
1. nie trzeba, przy zaznaczeniu All bębny nie są transponowane
2. nie ma, wszystko ręcznie, mida nie da się "znormalizować"

jacekskorpion
15-01-2014, 08:54
Podpowiedzcie jak sprawdzić RAM w korgu pa3x ??

medium
20-01-2014, 12:38
Urodziło się kolejne pytanie... Chodzi o wtyczki a dokładnie dodawanie np lampy do gitarki, czy można dodać różne wtyczki albo więcej tych samych wtyczek na różne kanały? Jeżeli tak to jak? Bo jakoś nie umie sobie poradzić dodaje na jednym kanale no i jest opcja wyboru albo konkretnego kanału albo wszystkich chyba że czegoś nie widzę... ??

Sławek
23-01-2014, 18:03
W trybie sound naciskasz record i na ostatniej zakładce jest info o RAM. Ilość wolnego miejsca w bajtach i sekundach