PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka midi na Yamaha a potem Cubase i..PROBLEM !!



miro
28-02-2010, 23:04
Orabiam midi na klawiszu Yamaha PSR 3000 i potem jak chce jeszcze coś zrobić w Cubasie to niestety nie moge tego już zapisać. Gdzie jest problem ???
Podobnie jak dostałem jakiegoś mida po obróbce już na klawiszu to już nie moge poprawić nic w Cubasie ?
Może ktoś coś poradzi...

Pozdro
miro

andre
28-02-2010, 23:47
Wyjaśnij dokładnie w czym problem. Nie możesz zapisać bo co? Wyskakuje jakiś komunikat?

miro
01-03-2010, 00:41
Jest taki komunikat : A serious problem has occurred:Please try to save your song under another name and then restart Cubase VST/32. If this problem persists please contact itd..

I jak wciskam OK to niby zapisze takiego mida, ale on ma tylko kilkadziesiąt bajtów.

Może to wyjaśnienie coś pomoże ?

Z góry dzięki za pomoc.
miro

LOOcek
01-03-2010, 00:45
Spróbuj zapisać pod inną nazwą pliku

miro
01-03-2010, 01:05
Próbowałem i pod tą samą nazwą i pod inną . Efekt ten sam.
Krążyły też na naszym forum midiki na tyrosa i też nic nie moge z nimi zrobić w Cubasie.

Kiepska sprawa. :029:

LOOcek
01-03-2010, 01:20
Jedyne co przychodzi mi do głowy to atrybuty plików.

"Tylko do odczytu"


Z tego co pamiętam, PSR-3000 ma też funkcję zabezpieczania midów. LOCKujesz plik i nie jesteś w stanie ruszyć go potem ani w klawiszu, ani na zewnątrz dopóki nie zdejmiesz LOCKa. Może to to...

andre
01-03-2010, 01:20
A serious problem has occurred:Please try to save your song under another name and then restart Cubase VST/32. If this problem persists please contact

No to masz odpowiedź: "Jeśli ten problem się powtarza, skontaktuj się z pomocą techniczną Steinberg" :056:
A tak na poważnie, to nie wina midi`ka, tylko źle scrackowanego Cubase, bądź też którejś z wtyczek VST.
Daj sobie spokój z SX. Jeszcze nikt tak naprawdę nie złamał e-gate Szlumbergera (połączenie maszynki JAVA i kilku sposobów szyfrowania dało zaskakująco skuteczne zabezpieczenie). Lepiej "zainwestuj" w wersję Cubase LE - nie wymaga klucza USB. Do domowych zastosowań w zupełności wystarcza, a chodzi o niebo stabilniej

soryt
01-03-2010, 09:42
Midi przed edycją w cubase oczyść w PSRUTI optymize XG powinno pomóc

miro
01-03-2010, 12:42
Dzieki Panowie za wskazówki. ściągne cubasa LE co proponował ANDRE a jak to nic nie da to tez zapoznam sie z PRUTI co proponuje SORYT.
Jeśli chodzi o zabezpieczanie midika prze PSR 3000 to chyba nie to, bo inne midy po obróbce na tym klawiszu i zapisaniu go, moge go dalej wielokrotnie obrabiać i zapisywać, ale tylko na klawiszu.

Oczywiście później podziekuję za skuteczną pomoc.

Dzięki
pozdrawiam

bully
01-03-2010, 17:57
ja tam używam cubase 5.0 i też daje rady do tego prsuti.

krzysiekclaris
01-03-2010, 22:40
hej a mozesz wrzucic jakiegos mida z ktorym masz taki wlasnie problem?? uzywam cubase i zobacze czy u mnie bedzie to samo

[ Dodano: 2010-03-03, 17:54 ]
sprawdzilem tego mida co mi podeslales, i tak w cubase sx nie ma problemu z zapisaniem go, natomiast w wersji vst 5.1 wywala podczas proby zapisania ze jest cos nie tak. Problemem jest sciezka "any" a dokladniej ta w ktorej zapisany jest tekst utworu (karaoke) z tym ze prblemem jest tylko pierwszych kilka taktow. Jest tam jakis komunikat ktory zawiesza kompletnie Cubase VST i trzeba dac reset device zeby mozna bylo cokolwiek dalej robic. Ja usunalem z tej problematycznej sciezki dwa lub trzy takty i wtedy moglem juz spokojnie ja edytowac (wczesniej sie nie dalo w nia wejsc) i zapisalem rowniez bez zadnych problemow. sprawdz czy zadziala tak u Ciebie.

pozdro

michał
08-03-2010, 11:28
Żeby nie zakładać nowego tematu.....

Jak otworzyć plik midi, rozłozony na 16 tracków w Cubase LE???

padre
08-03-2010, 11:29
File->Import->Midi File

michał
08-03-2010, 11:39
No tak, ale całego mida mam na jednej ścieżce.... :zdziw:

Znalazłem gdzieś sposób na "rozłożenie" ale mający zastosowanie w wersji SX, tutaj nie moge znaleźć tej funkcji....

padre
08-03-2010, 11:43
Midi->DissolvePart->Separate Channel

michał
08-03-2010, 11:59
No w końcu, dzięki serdeczne :655:

miro
09-03-2010, 02:03
Dzięki za pomoc.
Krzysiek trafiłeś w sedno. Też doszedłem do tego że to psuje ścieżka tekstu, ale nie wpadłem na to aby wyrzucić pare taktów.

Dzięki
Pozdrawiam
miro

krzysiekclaris
09-03-2010, 22:36
ciesze sie ze moglem pomoc :)

pozdro :)