PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem Tritonem



Jurgen
30-05-2014, 13:31
Dziwny problem Tritonem

Drodzy Forumowicze!

Mam klasycznego KORGA TRITONA.

Pojawił mi się następujący problem: wszystkie brzmienia, które ustawiłem sobie w trybie COMBI brzmią, jakbym ustawił bardzo silny pogłos oraz jakąś silną modulację dźwięku. Dotyczy to zarówno zwykłego pianina, jak i brzmień bardziej syntetycznych, a także tych z arpeggiami.

Oczywiście niczego nie ustawiałem ani w trybie COMBI, PROG, ani GLOBAL. Poprostu pewnego dnia włączylem instrument i niechciany efekt się pojawił.
Podłączałem się do różnych wzmacniaczy, zmieniałem "jacki", ale niestety efekt wciąż się utrzymuje.

Może ktoś z Was miał podobny problem, lub może wie, bądź podejrzewa, jak go rozwiązać.

Jeśli nie, to może chociaż zna jakiś serwis Korga w Warszawie lub okolicach?
Przyznam, że nigdy nie oddawałem sprzętu do naprawy, a jedyny serwis KORGA jaki znalazłem w sieci znajduje sie w Sopocie.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc lub wskazówkę.

Mustafa
30-05-2014, 13:43
Witaj, zrób kopię własnego usera i przywróć instrument do ustawień fabrycznych. Jeżeli po resecie problem nie zniknie to tylko serwis.

Mustafa
30-05-2014, 13:46
Do resetu fabrycznego wszystkie potrzebne pliki masz tutaj You can see links before reply

Manieksp
30-05-2014, 15:17
Dziś rozmawiałem z serwisem w Sopocie. Nie ma innego serwisu.... są co prawda różni ludzie naprawiający takie sprzęty, ale nie polecam Ci tego. W innym temacie założonym przez mnie w tym samym dziale możesz przeczytać dlaczego.

Mustafa
30-05-2014, 16:32
Przychodzi do głowy jeszcze jedna możliwość - uszkodzone któreś gniazdo out lub blok tych gniazd. Sprawdź czy problem występuje także na słuchawkach.

Jurgen
31-05-2014, 14:01
Przede wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Jak wrócę z pracy (ech... sobota) to podłączę słuchawki i sprawdzę.

Muszę przyznać, że jestem raczej muzykiem niż technikiem i chociaż dobrze radzę sobie z klawiaturą, to już znacznie gorzej z całym technicznym aspektem "klawiszy".
Trochę jak kierowca, który lubi i umie jeździć, ale gdy przepali mu się żarówka w reflektorze, jedzie do serwisu.

To co owijając w bawełnę (owijając zawstydzenie) próbuję powiedzieć to to, że niestety nie wiem jak "zrobić kopię usera", ani "przywrócić ustawienia fabryczne".
Jeżeli, Mustafa, byłbyś tak miły i napisał mi krok po kroku jak to zrobić, to będę bardzo wdzięczny. Jeśli nie, postaram się kogoś znaleźć, a i tak dziękuję za rady.

Co do serwisu - wysyłaliście kiedyś kurierem taki sprzęt? Mam twardy futerał, ale i tak nie mogę pozbyć się wrażenia, ze to niebezpieczne dla instrumentu. W domu szmatka i chuchanie na wyświetlacz, a podczas przesyłki przerzucanie z paki na pakę.

Mustafa
31-05-2014, 18:49
Niestety nie powiem Ci krok po kroku procedury zapisu usera na dyskietkę bo Tritona nie mam już od wieeeelu lat. Tak więc tylko instrukcja w rączkę i do przodu ;) Reset fabryczny polega w tym przypadku na pobraniu i wgraniu na dyskietkę pliku konfiguracyjnego ze strony która Ci podałem wyżej. Jeżeli nie masz ważnych danych w instrumencie to możesz pominąć zapis własnych ustawień user tylko od razu wgrać przywrócenie konfiguracji fabrycznej. Powodzenia :)

Jurgen
31-05-2014, 22:42
W takim razie spróbuję chyba w serwisie, wierzac, że uda im się rozwiązać problem, przy jednoczesnym zachowaniu brzmień.
Niemniej jeszcze raz Ci dziękuję. Najlepszego! :)