PDA

Zobacz pełną wersję : Audya-proszę o pomoc



36daniel
14-08-2014, 14:11
niedawno kupiłem sobie ketrona audya,jestem muzykiem grającym od wielu lat zawodowo ,miałem już rolanda g-600, gema ,tyrosa,2 a teraz mam jeszcze korga pa2xpro , napotkałem spory problem, konstruktor ketrona daje możliwość wgrania sobie wokalu ( np. drugi glos lub glos z wykorzystaniem harmonizera,) i przypisanie tego wokalu do utworu midi ,problem polega na tym ,że da sie oczywiście nagrać taki wokal jako wave ,sunchronizując go z midi . daje taką mozliwośc funkcja audio recording,nstepnie midi sync recording, ale jeśli się to zrobi to instrument przy kazdorazowej próbie odtworzenia utworu midi z wgranym wokalem potrzebuje ok 20 sek czasu (pojawia sie napis wait please...loading audio tracks !) . mozna zgodnie z intrukcją podczas odtwarzania takiego utworu wykonac ,,save",zeby na stałe zsynchonizowac i połączyć oba pliki. ten czas na odtworzenie (ok 20 sek) już nie jest wtedy potrzebny i utwór wraz z wgranym wokalem rusza bez żadnej przerwy ,ale !!! w tym momencie z utworu midi zostają wykasowane wszystkie wcześniejsze ustawienia,czyli zmienione tempo.tonacja oraz barwy na posczególnych ściezkach, jednym słowem wszystkie własne zmiany w utworze midi. Praca na isntrumencie jest w tej sutuacji bez sensu .proszę o pomoc ,bo być może to wada mojego egzemplarza i bede musiał oddać go do reklamacji,chciałbym dodać że nie chciałbym nagrywać tych moich utworów z wokalem jako mp3 np(intrument oczywiście daje taką możliwośc) ze względu na utratę jakości muzyki, dzieki za pomoc , mam nadzieje że w wystarczjąco zrozumiały sposób opisałem problem ,gdyby nie, to przosze o tel 794 996 243 muszę szybko przygotować cały reperuar i zacząć na nim pracować wiec liczę na pomoc któregoś z kolegów znających lepiej ten intrument

portnej
18-08-2014, 15:09
hmmm ... ja nie korzystam z midów, ale myśle że spróbuj zapisać całość jako registracje.
Z tym że jak ją zapisujesz, po lewej stronie na dole ekranu jest możliwość odpalenia dodatkowych opcji co ma być zapisane w registracji ( są tego dwie strony ).
Tam wybierasz co chcesz żeby zapisało: suwaki, ustawienia, wsio wsio )
Najbezpieczniej to zaznacz sobie wszystko na spróbowanie i zoabcz wtedy.

Myśle że wtedy wszystkie ustawienia napewno zapamięta.
Chyba że już to robiłeś i nic nie wyszło to dalej chyba nie pomogę bo j/w napisałem nie bawie się w midy

pozdrawiam

36daniel
18-08-2014, 22:06
Dzięki za odp. czy pisząc o registracjach masz na myśli tworzenie takiej registracji dla każdego utworu z osobna..?
ja korzystam z midów ,bo grając codziennie muszę szybko robić repertuar,często go uzupełniać o nowośći,a do tego wgrywam sobie dodatkowy wokal co bardzo pomaga i pozwala zaoszczędzić zdrowe struny głosowe, więc w moim przypadku to konieczne,ale nie sądze zeby registracje były tu kluczem bo one zazwyczaj pozwalają na zapisanie zbiorów ustawień. aczkolwiek spróbuję.

Mustafa
18-08-2014, 22:28
Tak na marginesie, polecam jednak korzystać z harmonizera wokalnego w instrumencie. Nagrywanie głosów do wave i następnie próby z synchronizacją w midi to trochę przekombinowanie ;) Już lepiej nagrać całe przygotowane podkłady z wokalami, prościej i szybciej, tyle że to już bardziej karaoke :P Ja gram zawodowo 30 lat i jeszcze struny mam całe. Jeżeli grasz od dawna zawodowo to zapewne wiesz że ważna jest technika ;)

padre
18-08-2014, 22:58
jaki os? Jak obrabiasz midi - komp czy instrument? Jeżeli na instrumencie w momencie zapisu mida jak masz ustawiony zapis - Initial/Global? Jak masz w utility ustawiony zapis ustawień midi SysEx On czy Off?

dess
19-08-2014, 00:39
jaki os? Jak obrabiasz midi - komp czy instrument? Jeżeli na instrumencie w momencie zapisu mida jak masz ustawiony zapis - Initial/Global? Jak masz w utility ustawiony zapis ustawień midi SysEx On czy Off?

:4_17_4:

padre
19-08-2014, 01:50
:4_17_4:

Rozumiem, że jak będę chciał wrócić do gastronomi mam u Ciebie etat? ;)

dess
19-08-2014, 07:45
Dokładnie tak.

36daniel
19-08-2014, 14:50
Wgrałem sibie 5.0 a jełsi chodzi o OS ,MIdy obrabiam w instrumencie, zapis robie i na initial(częsciej) ,ale global też próbowałem ,a jesli chodzi o tę trzecią funkcję to nie wiem co oznacza SysEX i jest właczony ,czyli ,, on "...

36daniel
19-08-2014, 15:11
do tej pory na Korgu Pa2 xpro robiłem tak ,nagrywając zrobiony już utwór MIDI +wokal ,jako mp3. oczywiście wokal z wykorzystaiem harmonizera. uwierz że efekt jest świetny a do tego wystarczy lekko sobie spiewać ..ale tam nie ma prawie straty na jakości muzyki ,albo jest niewielka. natomiast w ketronie nagranie mida jako mp3 to katastrofa...dlatego chciałem zostawić mida i wgrać tylko wokal jako wave. i nie jest to przekombinowanie ponieważ odbywa sie to bardzo prosto, poprzez midi sync recording, problem jest pożniej z odtwarzaniem tych plików (długo się ładują), myślałem ze mając długo te intrumenty któryś z kolegów powie jak to poprawnie zapisac . tyle

Mustafa
19-08-2014, 15:26
Wave się zawsze bedzie dłużej ładował, to zrozumiałe, bo jest 10 krotnie większy od mp3 (128Kbits). Dlatego napisałem że lepiej przygotowywać sobie gotowe mp3 w jakości 256. Nie wiem czy Audya posiada synchronizację midi + mp3 (raczej wątpię) więc albo trzeba pogodzić się z czasem ładowania takiego mida z wavem albo robić jak mówię ;)

36daniel
19-08-2014, 16:19
miło że podjąłeś watek. jeśli chodzi o synchronizację wave (nagranego wokalu), i mida da się zrobić tak żeby mie czekac na ładowanie sie tego wave i synchronizacje z midem . wystarczy w czsie odtwarznia takiego pliku (MIDI+WAVE),nacisnąć save. wtady to sostaje zapisane razem i odpala się szybko. jest tylko jeden problem ,w tym momencie zostalą wykasowane z mida wszystkie wprowadzone w nim zmiany. tempo ,barwy tonacja itd, i w tym jest problem. nie rozumiem dlaczego tak się dzieje,gdyby nie to, praca byłaby na tym intrumencie super....!

padre
19-08-2014, 20:45
Mustafa tak jak kolega napisał, audya go nie ładuje jeżeli ma zsychronizowany z mid, czyta go strumieniowo tak jak audiodrumy w stylach
36daniel, spróbuję przetestować i dam znać jak to wygląda

36daniel
19-08-2014, 22:29
Super,bo na pomoc z fx Music nie można liczyć.

padre
22-08-2014, 09:52
rzeczywiście jest tak jak opisujesz, mam pewien pomysł jak to obejść ale muszę sprawdzić jak to wyjdzie

36daniel
22-08-2014, 16:05
No to super,czekam na instrukcję. Powinniśmy dostać jakiś bonus od ketrona,za namierzenie i rozwiązanie ew. problemu;-)

36daniel
03-09-2014, 16:15
Widzę że nie mam co liczyć na pomoc..

dess
03-09-2014, 19:45
Widzę że nie mam co liczyć na pomoc..

Przejrzyj inne wątki na forum, zobacz z czym inni mają problemy, pomyśl czy komuś pomogłeś w jakimś innym wątku i odpowiedz na jedno pytanie:
Czy na Twoją pomoc można liczyć? Przecież najłatwiej jest chyba zacząć od siebie, jeżeli już mamy o coś do kogoś żal, skonfrontować to ze swoją postawą.
Żeby było jasne - nie byłoby mojego wywodu, gdyby nie Twoja roszczeniowa wypowiedź w cytowanym poście. Mam na takie stwierdzenia alergię, więc idę wziąć wapno...

36daniel
06-09-2014, 10:52
Chyba jednak powinieneś wziąć wapno..to nie żadna roszczeniowa wypowiedź ,jedynie stwierdzenie,troche pod wpływem pewnej bezsilności. tyle tytułem tłumaczenia
A jeśli chodzi o moją pomoc to służe z całą serdecznością ,mogę dużo pomóc w kwestii korga Pa2 lub nagłośnienia,jedynie chwilowo nie mam czasu na śledzenie innych tematów bo jestem zajęty przygotowaniem ketrona do pracy, gram codziennie na dancinagach więc to też ogranicza moje nożliwości. Proponuje mniej emocji,jesli chcesz pomóc zrob to ,jeśli nie potrafisz ,rozumiem, ale ja nie potrzebuje porad filizoficzno-moralnych ,tylko fachowej wiedzy dot. ketrona

dess
06-09-2014, 11:30
Emocji nie ma tu żadnych, bo i sprawa bardzo prosta, choć z tego co widzę nie dla wszystkich. Chcesz żeby Tobie pomogli, to pomóż innym. Nie masz czasu, to i inni nie mają czasu dla Ciebie. Gdyby każdy miał czas jedynie na to, by zadawać pytania, to forum byłoby zbiorem pytań, a nie skarbnicą wiedzy.

36daniel
06-09-2014, 13:05
Więc co z tymi którzy dopiero zdobywają wiedzę? Nie dostaną pomocy ,bo samo Nie są w stanie nikomu pomóc ,tak? Jeśli masz dawać takie rady to zmień forum na poradnictwo rodzinne !

LOOcek
06-09-2014, 13:09
skończcie!

Padre jest obecnie na wakacjach, na innym kontynencie

wróci to pewnie coś odpisze

więcej cierpliwości

36daniel
06-09-2014, 13:12
Ależ ja spokojnie czekam ,na jakąkolwiek sensowną odpowiedź. Po prostu trudno mi dawać komuś rady skoro ten instrument mam od miesiąca..