PDA

Zobacz pełną wersję : Korg pa 500 + Tc Helicon Harmony M



Maro
24-11-2014, 17:57
Witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy w synchronizacji korga pa 500 z procesem wokalnym harmony m. Zgodzie z instrukcją obsługi w jednym i drugim sprzęcie napisane jest aby zsynchronizować je ze sobą trzeba ustawić jeden kanał. Niestety nie wiem jak to ustawić, gdzie szukać w pa 500 i harmony m opisanych w instrukcji CC. Pa 500 posiada 16 kanałów output na których ustawione są dane sekwencje (lower precussion, accomp. itp.) jest 5 wolnych kanałów. Zgodnie z instrukcją pa 500 aby zsynchronizować klawisz z efektem wokalnym należy ustawić na którymś kanale "chord" następnie w tc helicon nacisnac w jednym momencie przyciski A/B nożny i ON nożny i zagrać nutę na klawiszach (nie działa granie pojedynczej nuty ani całego akordu). Niestety to nie działa ponieważ dioda Preset w heliconie powinna migać podczas grania utworów na klawiszach lub odtwarzania midi z sekwencera a nie miga, czyli mimo odpowiedniego podłączenia i ustawienia nie zsynchronizowało się. Podobny problem miał jeden z uczestników forum zmuszony do grania z gotowych podkładów z korga pa 50, jego rozwiązanie też nie działa w pa 500 (ustawienia na jednym kanale sekwencera 1i2 i helicon ściągający sobie akordy z utworu). Bardzo proszę o podpowiedź o widocznie robię coś źle, a poza tym nie mogę skończyć układania repertuaru dla swojego zespołu. ;)

jacekskorpion
27-11-2014, 10:05
Witaj ...
Napisz dokładnie jak chcesz używać TC Helicon-a chcesz grac z ręki czy z midi to bardzo ważne ustawienie. Też męczyłem się z tym problemem ale już go rozwiązałem dawno. Opisz dokładnie do czego chcesz ustawić "łapa, midi?

jacekskorpion
27-11-2014, 13:55
Tutaj masz filmik jak ustawić na grę z łapy i jak ustawić tracki .
You can see links before reply

Maro
27-11-2014, 18:21
Jacku dzięki że odpisałeś, helicona używam zarówno grając z ręki jak i z midów, byłoby miło jakbyś opisał mi jeden i drugi sposób ustawienia w klawiszach i w heliconie. Wydaje mi się że używając midi należy przejść do menu trybu song play następnie wtedy coś ustawiać, a jeśli gram z łapy to w ustawiam kanał w menu style play, miło by było jakbyś wyjaśnił mi o co chodzi z zapalającą się diodą preset i czy w filmiku który mi wysłałeś producent używając przycisków voice 1/2 przechodził przez pojedyncze presety czy kanały. Pozdrawiam

jacekskorpion
28-11-2014, 14:23
TC Helicon działa na wysyłkach midi, obojętnie czy grasz z ręki czy z plików midi. Aby Helicon dobrze odczytywał dane musisz mu wskazać co ma czytać.
Ja swojego helicona zawsze ustawiam na trak 1 zgodnie z załączonym filmikiem i na tym kończy się ustawienie Helicona.

Co nam daje takie ustawienie ??
Grając na żywca Helicon odczytuje dane z prawej reki czyli jeśli wciśniesz daną funkcję np (c-dur) na Heliconie zapali się kropeczka ( to znaczy że dane dochodzą i są odczytywane).

Co do odczytywania z midi ??
Wszystko zostaje bez zmian o ile dostosujesz się do następujących ustawień.
Helicon zostaje cały czas na traku 1 czyli tak samo jak granie z łapy
Ustawiasz Korga MIDI out trak 1 na wysyłkę ( SQ1/2 ) o ile dobrze pamiętam.
Aby Helicon odczytał dane musisz mieć na traku pierwszym w pliku midi wgrane akordy. Jeśli je masz kropeczka w Heliconie będzie migać zgodnie z odczytem funkcji.

To tak na szybko ...
Jeśli zaś masz funkcje na innym traku np 4 w pliku midi robisz podobnie w klawiszu MIDI OUT ustawiasz na traku 4 wysyłkę SQ1/2 i na Heliconie ustawiasz odbiór z traku 4 zgodnie z filmem na dole.

jacekskorpion
28-11-2014, 14:42
8968

Tutaj musisz wszystko ustawić i w Korgu 500 trak pierwszy o ile masz tam wgrane akordy i jeśli chodzi o midi ustawiasz na Seq.1/2

Maro
28-11-2014, 18:58
U mnie problem pojawia się na samym początku, ponieważ widocznie klawisz nie wysyła sygnału do helicona, ponieważ gdy próbuję ustawić granie z łapy na kanale 1 kropeczka nie zapala się czyli nie czyta sygnału, mimo wszystkich możliwych ustawień w globalnych opcjach midi out jak mi doradziłeś dla style play na kanale 1 w klawiszach. helicon nie odczytuje ani akordów ani pojedynczych dźwięków

Maro
28-11-2014, 19:01
A czy wysyłałeś mi jakiś załącznik w pliku poniżej o nazwie 8968 bo nie działa??

jacekskorpion
01-12-2014, 12:55
To do początku ...
Podłączenie przewodu MIDI - w klawiszu MIDI OUT w Heliconie MIDI IN
Helicona ustaw na kanał pierwszy zgodnie z filmikiem.
W klawiszu zakładka MIDI OUT CHANEL - kanał pierwszy ustawiamy na UPPER 1
I sprawdź czy zapali się kropeczka.

Nie włączaj żadnych stylów tylko czysta klawiatura.


Jeśli nie to może kabel MIDI wadliwy ???