PDA

Zobacz pełną wersję : Korg Pa600 vs PA900



karolrogala
13-08-2015, 22:10
Czy ktoś z was porównywał plik midi brzmiący na Pa600 a Pa900 czy jest w ogóle jakaś różnica w brzmieniu????

rozważam kupno 900 ale jezeli nie ma róznicy w brzmieniu to po co przepłacać

nie interesują mnie bajery typu wokalizer itp. a różnica w cenie zasadnicza do odtwarzania midów i mp3...

Jak użytkownicy PA600 radzą sobie z jednym seqencerem??????? jestem tak przyzwyczajony do dwóch że boję się że się nie odnajdę

Dariow12
13-08-2015, 22:35
teoretycznie goły mid zabrzmi tak samo. Ale KORG z jednym sekwencerem to porażka.

Backspace
14-08-2015, 13:42
teoretycznie goły mid zabrzmi tak samo. Ale KORG z jednym sekwencerem to porażka.

Może nie porażka, ale jest to dość uciążliwe. Jeżeli do tego ktoś korzysta z wyświetlacza do odczytu tekstów
problem się potęguje.
Poza tym przy ładowaniu utworu do sekwensera potrafi przyciąć, a ludzie na parkiecie czekają na kolejny utwór.

karolrogala
15-08-2015, 07:59
Poza tym przy ładowaniu utworu do sekwensera potrafi przyciąć, a ludzie na parkiecie czekają na kolejny utwór.

o taką odpowiedź mi chodziło czyli muszę mieć 900

richardo
15-08-2015, 09:53
Czy rzeczywiście dwa sekwencery w Korgu są niezbędne? Jakie są konkretne plusy, używania podwójnych sekwencerów, przy odtwarzaniu mida czy mp3?

karolrogala
16-08-2015, 21:52
brak przerw pomiędzy utworami
spokój psychiczny ze się coś nie wgra i że goście będą za długo czekali na kolejny utwór,
szukasz utworu w trakcie grania kawałka a nie po
jak dla mnie wygoda niesamowita stąd dołożę te 3 tyś

Mustafa
16-08-2015, 22:34
Szukać utworu w trakcie odtwarzania można także w przypadku instrumentów z jednym sequencerem ;)

czarek2502.81
16-08-2015, 23:11
Ja kiedyś też bardzo martwiłem się że są za długie przerwy między utworami, ale mój kolega, starszy " chałturnik" (okres b11 czy b2) ode mnie, stwierdził że zespół to nie płyta CD. Więc przerwy są zrozumiałe, Można zamienić z partnerem/partnerką kilka słów, coś zagadać do zespołu czy innych gości. od tego momentu staram się żeby przerwy między utworami były jak najkrótsze, ale też nie staram się tym za bardzo przejmować. jest często dużo więcej spraw problematycznych na imprezie i szkoda sobie dokładać nerwów z tego powodu. :)

czarek2502.81
16-08-2015, 23:12
Po drugie czy pamiętacie czasu Rolanda D 20 czy innych tego typu sprzętów. Wtedy trzeba było mieć gadane żeby zapełnić czas między wgraniem jednego utworu a potem drugiego :)

Mustafa
17-08-2015, 10:05
Pamiętamy, 5 lat na tym rzeźbiłem :D za nim zastapiła go QS300 w 96r. Zresztą do tej pory z tego co kojarzę workstationy nie mają bezpośredniego odtwarzania plików z dysku lub usb. Trzeba każdorazowo wgrywać do pamięci sequencera.

Impres
17-08-2015, 12:41
Pa 600 jest ok nawet jeżeli ma jeden sequencer
Podczas gdy juz jakis mid leci wchodzimy w tytuły i wybieramy nastepny kawalek mid sie konczy naciskamy select i odpalamy następny żaden problem
Nawet jak uzywamy wyswietlacza do tekstu to mozna w czasie jakiegos solo wejsc w tytuly i przygotowac kolejny utwór
Ja jestem zadowolony

Impres
17-08-2015, 12:47
Jakie ładowanie do sekwencera takie cos sie tylko robi gdy sie mida obrabia
Normalnie odpalasz mida na zawolanie bez żadnego wgrywania

eros23
17-08-2015, 23:05
Jakie ładowanie do sekwencera takie cos sie tylko robi gdy sie mida obrabia
Normalnie odpalasz mida na zawolanie bez żadnego wgrywania
W
workstation?

Mustafa
17-08-2015, 23:38
Kolega chyba sugeruje się nazwą workstation na keyboardach typu Tyros ;) One faktycznie z workstationami mają tyle wspólnego co osobówka z ciągnikiem siodłowym :P :D

Impres
18-08-2015, 04:17
sorry panowie ale temat jest Korg Pa600 vs PA900:D tak wlasciwie odpisalem koledze Backspace bo on o jakims ladowaniu napisal
w podanym modelu PA600
A tak marginesie Korg i3 to tez workstation jeszcze gram do tej pory no i trzeba ladowac do sequencera ale to zajmuje 3 sekundy wiec zaden problem ale zeby sie jeszcze zawiesil przy ladowaniu pierwszy raz slysze
pozdro:)

Backspace
18-08-2015, 10:11
Podczas gdy juz jakis mid leci wchodzimy w tytuły i wybieramy nastepny kawalek mid sie konczy naciskamy select i odpalamy następny żaden problem
Niestety u mnie nie zawsze przycisk "select" działa prawidłowo. Dla tego pisałem, że potrafi przyciąć. Trzeba wejść ponownie w wybór utworu i wcisnąć ponownie "select"