PDA

Zobacz pełną wersję : Stabilizator napięcia Westlands



andrzej198902
19-04-2017, 14:46
Witam, mam pytanie czy ten stabilizator da rade jesli podlacze do neigo sprzet generujacy 1000-1500w mocy?

You can see links before reply

i czy mozna podlaczyc tez slabsze urzadzenia i nie uszkodzi to ani urzadzenia ani stabilizatora?

W moim rozumowaniu jest to urzadzenie stabilizujace prad wiec czy podlacze sprzet 1500w czy zwykly telefon z ladowarka to chyba nic sie nie stanie.

Wiadomo jak jest na niektorych salach z pradem, takze takie urzadzenie przydałoby sie :)

Pozdrawiam.

gofer
19-04-2017, 18:27
Andrzeju... odradzam Ci tego typu stabilizator. Oczywiście możesz podłączyć słabsze urządzenia, nic się nie popsuje.
Ten stabilizator nadaje się na budowę, żeby wiertarkę, czy szlifierkę podłączyć, gdy korzystasz z agregatu prądotwórczego bez stabilizatora - także pieniądze wyrzucone w błoto ;)
Nie nadaje się do podłączeni sprzętów grających - po prostu nic praktycznie nie daje. Warto pokusić się o profesjonalny stabilizator, również filtrujący napięcie.

Kupiliśmy taki (jak pokazałeś powyżej) z chłopakami 4 lata temu i woziliśmy ze 3 lata do czasu, jak pokapowaliśmy się, że nic nie daje. Jedyny plus, to zwłoczny start. Czyli jak wyłączą i włączą szybko prąd na sali, stabilizator włączy prąd dopiero po ok 15 sekundach lub ręcznie, jest wtedy czas na jakąś reakcję.

Warto rozglądnąć się za czymś w ten deseń:
You can see links before reply

andrzej198902
19-04-2017, 20:39
Dziekuje za odpowiedz :0 co znaczy "rowniez filtrujacy napiecie"? i mam pytanie do tych estradowych stabilizatorów co zaprezentowales

one maja te inne gniazdka, jak do komputera, czy w takim wypadku trzeba przerobic np: listwe zmienic zwykla wtyczke na 2 bolce na taka jakie sa gniazda w stabilizatorze? czy jak to dziala?

No i stabilizator ma wiecej niz jedno takie gniazdo, to czy od jednego przez listwe podlaczyc wszystkie urzadzenia czy kazde urzadzenie z osobna musi miec przerobione kable i wlozone w osobne gniazda w stabilizatorze?

Wybacz, ale nei znam sie na tym od kilku dni dopiero poznalem taki stabilizator jaki zaprezentowales.

NIKSE
20-04-2017, 18:07
Witam kolegę andrzej198902
(You can see links before reply)
Rozumiem, że kolega jest zainteresowany zakupem urządzenia-stabilizującego którego podstawowym i głównym celem ale często nie jedynym w zależności od modelu i budowy jest utrzymanie i stabilizacja na wyjściu i obciążeniu napięcia stabilnego w czasie o stałej wartości możliwie równej ale w praktyce bliskiej wartości: 230V np. +-10% lepiej +-5% AC-napięcia przemiennego-sinusoidalnego według: Polskiej Normy (You can see links before reply) PN-IEC 60038)[1] (You can see links before reply_note-1) przy niekorzystnym występowaniu dużych i stałych odchyleń w czasie oraz wolnych zmian-wahań wartości napięcia sieci w gniazdku elektrycznym zarówno co do wartości w dół oraz w górę np. wahań w zakresie od 174V/AC do 264V/AC czyli zmian napięcia sieci elektrycznej będącego jednocześnie napięciem zasilania-wejściowym dla urządzenia-stabilizującego i utrzymanie w praktyce około 230V/AC na wyjściu niezależnie od dołączonego lub dołączonych do wyjścia obciążeń-urządzeń ale mieszcząc się i nie przekraczając wartości mocy znamionowej-pracy lub mocy-maksymalnej dopuszczalnej dla konkretnego modelu urządzenia-stabilizującego podanej np. w Watach 6900W= w Kilo-Watach 6.9KW max. dla: Pmax=UIcosfi=1 lub czasem w VA-Volto-Amperach AC będącą sumą pojedynczych mocy znamionowych-pracy lub mocy-maksymalnych jednego lub wszystkich poszczególnych obciążeń dołączonych do wyjścia urządzenia stabilizującego i bezwzględnie nie przekraczając podanego dopuszczalnego maksymalnego prądu wyjściowego obciążenia I- Maximum Current dla konkretnego modelu urządzenia-stabilizującego np. 30 Amper AC- ostatecznie będącego łączną sumą pojedynczych maksymalnych prądów tzw. prądów rozruchowy obciążenia - pobieranych tylko w momencie rozruchu-załączenia przez jedno lub łącznie wszystkie obciążenia dołączone do wyjścia urządzenia-stabilizującego.
Właściwa i prawidłowa nazwa opisanego urządzenia to: STABILIZATOR NAPIĘCIA SIECI ELEKTRYCZNEJ 230 V/50Hz

Urządzenie które podałeś w linku: You can see links before reply (You can see links before reply) jest Stabilizatorem Napięcia Sieci Elektrycznej 230V/50Hz i można go śmiało stosować także w estradzie i na scenie wyłącznie w wyżej opisanym celu.
A tutaj dodatkowy link do tańszych stabilizatorów napięcia 230V o małej i średniej mocy wyjściowej dla obciążenia: You can see links before reply

Uwaga!
Urządzenie firmy FURMAN podane przez kolegę gofer (You can see links before reply) w linku:
You can see links before reply (You can see links before reply) - to nie jest Stabilizator Napięcia Sieci Elektrycznej 230V/50Hz a tylko i wyłącznie jest to tzw. Kondycjoner Napięcia Sieci Elektrycznej 230V/50Hz - także bardzo przydatny zwłaszcza do zasilania urządzeń audio i studyjnych np.: mikserów; limiterów ; compresorów; stacji bazowych dla mikrofonów bezprzewodowych; odtwarzaczy CD/MP3 dj a szczególnie dla urządzeń z cyfrową obróbką sygnału.
Podaję ciekawy link dla zainteresowanych, temat:,, Listwy sieciowe audio i kondycjonery sieciowe,,
You can see links before reply

Tutaj podaję właściwe linki do stabilizatorów napięcia sieci 230V/50Hz firmy FURMAN:
You can see links before reply
You can see links before reply

Proszę pamiętać, że w PL według obowiązującej normy dopuszczalne odchylenia-wahania napięcia sieci 230V wynoszą +/-10%, czyli aż od 207V do 253V ! w gniazdku.
PS.
Prośba do początkujących kolegów na forum aby lepiej przeglądać historię postów na muzyczneforum.pl ponieważ wiele tematów już było i jest dobrze opisanych a to link i przykład dotyczący tego tematu z dnia: 27-03-2011:
You can see links before reply

Pozdrawiam: NIKSE

andrzej198902
21-04-2017, 07:09
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie:

Czy to urzadzenie to takze stabilizator?

You can see links before reply

Szukam pewnej alternatywy do furmana, tanszej po prostu.

i jeszcze jedno chodzi o stabilizator Westlands

co oznacza przełącznik: IN 150-250V
oraz: Delay

PS: czyli rozumiesz tak jak ja na poczatku: ze nawet nie typowo na estrade stabilizator Westlands takze nada sie do instrumentów i ustabilizuje napiecie?
Pozdrawiam.

andrzej198902
21-04-2017, 08:02
Rozumiem ze stabilizator Westlands w tym momencie jest bardziej rpzydatny niz Kkondycjoner w moim przypadku i tanszy.

Potrzebuje urzadzenia ktore wytrzyma ok. 1500w i utrzyma stale napiecie.

zespoljoker
21-04-2017, 11:48
Potrzebuje urzadzenia ktore wytrzyma ok. 1500w i utrzyma stale napiecie.

Musisz wg instrukcji kupić "mocniejszy" ok 20-50% od oczekiwanego zapotrzebowania mocy tak więc 2000kW powinno dać radę a cena 270.- też przystępna. Brać i nie pytać ;)

andrzej198902
21-04-2017, 12:35
Dziekuje, zmylilo mnei troche to jak ktos napisal ze do wiertarek czy innych urzadzen a na scene sie nie nadaje... jesli sie nada i bedzie utrzymywal staly prad to biore.

a co z tym wlacznikien IN 150-250V? chodzi o to ze jak sie to wlaczy to przyprzekroczeniu granicy stabilizator sie wylaczy a bez tego prad moze spaść nawet ponizej 150v?

i ten delay?

dj arq
21-04-2017, 18:05
Mam urządzenie KEMOT SHB-3000 i sobie chwalę, oczywiście testowane zaraz jak się sprawuje, podłączałem obciążenia rezystancyjne, pojemnościowe i indukcyjne - działa spoko. W tej chwili stabilizuje dla 8 głów na żarówkach 2r i mały hazer - to dla niego obciążenie na granicy, ale działa spoko. Polecam.