PDA

Zobacz pełną wersję : Yamaha Tyros 1/2/3/S700/S900/S901, seria PSR 2100/3000



skubiszek
20-01-2010, 09:28
Użytkownicy wypowiadają się na temat zalet i wad (wg nich) danego intrumentu


Seria Yamah PSR, eSek i Tyrosów

Andi
20-01-2010, 20:53
Mysle, ze ten temat trzeba by bylo rozdzielic na dwa: Tyrosy i odzielnie PSR. W innym przypadku bedzie groch z kapusta. Oczywiscie jest to uzaleznione od ilosci ludzi na forum, ktorzy graja na Yamaha.
Pozdrowienia:
Andi :D :D

skubiszek
20-01-2010, 23:42
można rozdzielać ale na razie cisza w tym temacie

no Andi dawaj :P masz Tyroska 2

Andi
21-01-2010, 00:37
Tyros 2

Plusy:
+ super Voice do prawej reki
+ bardzo dobre style do kazdego rodzaju muzyki
+ mozliwosc recordingu (audio)
+ szybka i latwa obsluga i programowanie
+ dobra klawiatura
+ lekki instrument
+ dobry midi player (mozliwosc powtarzania zwrotek i refrenu)
+ duzy dyspley z mozlwoscia wykorzystania tekstu zarowno przy stylach jak i przy midi
+ duza bezawaryjnosc instrumentu

Minusy
- slaby Vokalizer
- musisz na poczatku dlugo czekac, zeby sie wgraly sample
- potrzebujesz dobre paczki do grania na tym instrumecie
- slaba selektywnosc instrumentu, zeby dobrze chodzil bas i perka musisz wyprowadzic je odzielnymi wyjsciami na mixer i tam dostroic do reszty akompaniamentu.
- gra na sloncu nie mozliwa, nie widzisz co jest na dyspley (refleksuje)
- brak mozliwosci dobrego i latwego opracowania midi i styli w instrumecie.
- brak mozliwosci wprowadzenia ustawien INITIAL TOUCH w REGISTRACION
- cena
- wycierajaca sie obudowa (slaba jakosc lakieru)

Wiecej na razie nie pamietam jak cos mi sie przypomni to dopisze.
Pozdrowienia:
Andi :D :D

kurayoo
21-01-2010, 09:08
andi nie zgodzę się z tobą w jednej kwestji a mianowicie w tej że tyros ma dobra klawiaturę moim zdaniem nie ma grałem już na lepszych typu korg pa1x chociasz ona była półważona może i dlatego lepiej sie na niej grało pozdrawiam

Andi
21-01-2010, 19:34
andi nie zgodzę się z tobą w jednej kwestji a mianowicie w tej że tyros ma dobra klawiaturę moim zdaniem nie ma grałem już na lepszych typu korg pa1x chociasz ona była półważona może i dlatego lepiej sie na niej grało pozdrawiam

Moze i sie zgadza ale ja to napisalem w odniesieniu do innych keyboardow Yamahy (Tyros 3 ma taka sama).
Pozdrowienia:
Andi :D :D

krzysztof
28-01-2010, 21:02
Witam , gram na tyros 2 i , prócz wyżej wymienionych plusów i minusów , mogę dodać : po ponad rocznym użytkowaniu muszę mocniej i dłużej przyciskać ending 2 , i dwa przyciski z tych wokół wyświetlacza , żeby zadziałały.Być może jest to sprawa konserwacji (jakieś przedmuchanie czy pryśnięcie preparatem) , ale tak się dzieje.

Andi
28-01-2010, 22:50
Witam , gram na tyros 2 i , prócz wyżej wymienionych plusów i minusów , mogę dodać : po ponad rocznym użytkowaniu muszę mocniej i dłużej przyciskać ending 2 , i dwa przyciski z tych wokół wyświetlacza , żeby zadziałały.Być może jest to sprawa konserwacji (jakieś przedmuchanie czy pryśnięcie preparatem) , ale tak się dzieje.

:galy: Zgadza sie o tym tez zapomnialem napisac. Szczegolnie w Tyrosie 1 byl ten problem dosc czesto, a i w Tyrosie 2 tez sie trafia. Jest to zwiazane z wchodzacymi w kontakty zanieczyszczeniami lub potem, ktory jak wiecie dziala jako kwas, i przyciski potrafia oksydowac (niestety nie sa pokryte zlotem).
Rozwiazanie: przedmuchac powietrzem (sa takie specyjalne deo z powietrzem), albo uzyc w minimalnej dawce najpierw: Kontakt 60 (czysci zlacza elektryczne) a potem Kontakt WL (zabezpiecza przed oksydowaniem). W trudniejszych przypadkach trzeba wymienic kontakty.
Najlepsze jest zapobieganie czyli oklejenie najbardziej uzywanych przyciskow tasma bezbarwna "Scotch Magic"(patrz Google), ktorej nie widac i nie pozostawia kleju po usunieciu. Zrobilem to na swoim Tyrosie 2 i do tej pory mam z tym problemem spokoj. Oczywiscie od czasu do czasu wymieniam tasme bo sie wyciera. Ale Tyros wyglada jak nowy bo nawet srebna farba nie wyciera sie z obudowy. Taka mala rzecz a cieszy, jak to mowia niektorzy wynalazcy.
Pozdrowienia:
Andi :D :D

Gwiazdor_1992
04-09-2010, 19:01
Witam. Mam problem z Tyrosem 2. Otóż, podczas jednoczesnego naciśnięcia kilku klawiszy, odzywają się samoczynnie dodatkowe dźwięki. Problem wystęuje na wszystkich brzmieniach. Poniżej film:

You can see links before reply

LOOcek
04-09-2010, 21:18
serwis...

Polecam Ostrowski - Wrocław

Andi
04-09-2010, 22:19
:galy: Pierwszy mozliwosc to zrob reset tz. przy wcisnietym ostatnim klawiszu po prawej stronie "C" wlacz instrument. Nie zapomnij zapisac sobie swoich ustawien bo wszystko sie ustawi na instrumecie jak bys go wlasnie kupil. Jezeli to nie pomoze to tylko serwis.
Pozdrowienia:
Andi :056: :056:

Gwiazdor_1992
04-09-2010, 23:02
Serwis w Łomiankach rozkłada ręce... Jestem pierwszym właścicielem, nigdy nic nie było ingerowane we wnętrze Tyrosa. Spróbuje zresetować, dzięki!