PDA

Zobacz pełną wersję : KETRON SD2



piotrek
22-05-2011, 14:59
Witam, czy ktoś posiada albo zna ten sprzęt???

Na sieci jest dużo poztywnych opini co do brzmienia....

Ale, podobno są straszne problemy z ustawianiem i graniem z innego keyborda brzmieniami ketrona.....

Mam psr 640 i kusi mnie ten moduł, bo kosztuje mało, a własnie podobno bardzo dobrze brzmi....


Jesli dobrze rozumuje - barwy w tej yamaszce nie pokrywają sie z barwami w ketronie, cała sprawa polega na tym, że musiałbym te barwy zmieniać dopasowywując je do banku ketrona tak ??

Czyli np zeby zagrać saksem mogło by sie okazać, że na yamaszce musze wybrac odpowiedni wibrafon, bo on odpowiada saksofonowi w ketronie ???

ralph91p
23-05-2011, 00:20
Miałem go kiedyś i współpracował u mnie z Yamahą s700. Brzmieniowo ok, ale współpraca z Yamahą była straszna. Midy jako tako dało się obrabiać i odpalać, ale jeśli chodzi o grę ze stylów i.t.d., to strasznie dużo roboty byłoby z tym, by to opanować. Aaa i był jeszcze problem z perkusją. Ketron podczas współpracy z Yamahą kojarzył tylko kilka zestawów perkujsyjnych i mimo że podczas obrabiania mida na kompie wybierałem mu inny zestaw, on gdy odtwarzałem go przez Yamahę często i tak używał innego (najczęściej zwykły standard kit). Nie miałem do tego nerwów oraz dostatecznej wiedzy na temat MIDI, dlatego kupiłem SD1 i teraz jestem zadowolony :)


Jesli dobrze rozumuje - barwy w tej yamaszce nie pokrywają sie z barwami w ketronie, cała sprawa polega na tym, że musiałbym te barwy zmieniać dopasowywując je do banku ketrona tak ??

Czyli np zeby zagrać saksem mogło by sie okazać, że na yamaszce musze wybrac odpowiedni wibrafon, bo on odpowiada saksofonowi w ketronie ???

Hmm nie pamiętam teraz dokładnie, ale u mnie chyba mniej więcej się pokrywały, tylko z pokładu Yamahy ciężko było dostać się do wszystkich barw Ketrona.

bamber71
23-05-2011, 08:57
Żeby sie dosta do wszystkich barw i perkusji Ketrona trzeba wykazać sie znajomościa komunikatów System Exclusive.

ralph91p
23-05-2011, 11:11
Żeby sie dosta do wszystkich barw i perkusji Ketrona trzeba wykazać sie znajomościa komunikatów System Exclusive.
Dokładnie. Ja nie miałem czasu oraz chęci żeby nad tym siedzieć, więc sobie odpuściłem. Druga sprawa - czytałem gdzieś, że Korgi dużo lepiej współpracują z Ketronem SD2, niż Yamahy. Nie miałem okazji tego sprawdzić, ponieważ nie miałem wtedy jeszcze Korga.

kozpaw
23-05-2011, 11:40
Panowie po co odrazu sysex ?? :)
Żeby zmieniać banki w ketronie wystarczy controll change CC0 i to tyle.
Mam ten moduł z tym że używam go do gry w kapeli live z bębnami basem i gitarką więc nie wiem jak to ze stylami ale generalnie tem modulik pracuje w systemie GM (przynajmniej pierwszy bank) ja obsługuję go kurzeilem pc3 i hula aż miło :D

bamber71
23-05-2011, 12:52
Modułu takiego nie mam, fachowcem nie jestem, ale z tego co doczytałem to innej metody na wydobycie live drumsów nie ma jak sysex.

kozpaw
23-05-2011, 14:36
Nie, nie. live drums umieszczone są w oddzielnym banku który wywołuje się za pomocą normalnego CC00 value=4
znajomość sysex potrzebna jest jeżeli chciałbyś poedytować brzmienia.

Zresztą tu macie instrukcję:
You can see links before reply

piotrek
24-05-2011, 09:42
a na prosty chłopski rozum który sie na midi nie zna?

[ Dodano: 2011-05-24, 12:43 ]
tzn, czy mi prostemu chłopakowi spedzając oczywiscie troche czasu uda sie pozmieniac barwy na yamaszce tak, zeby to brzmialo dobrze z tego ketrona, czy jest to raczej niemozliwe, poniewasz psr 640 nie bedzie dalo sie tak zmodyfikowac?

kozpaw
24-05-2011, 14:49
Nie miałem nigdy do czynienia z tą yamahą ale ściągnąłem sobie instrukcję i powiem tak:
Jeśli chodzi o granie stylami to możesz to ro zrobić ale czeka cię cholernie dużo pracy.
Poprostu w każdym stylu, który będziesz chciał użyć musisz pozamieniać - dopasować brzmienia (tu włąśnie potrzbne jest CCOO- do zmiany banków w ketronie i PC do zmiany nr brzmienia) a później zapisać te ustawienia w czymś co nazywa się "PAMIĘĆ REGISTRACYJNA"

I to chyba tyle całej magii :D

Ale jak pisałem sporo roboty.

Ja jestem z mazowieckiego jak masz niedaleko to pisz na priva możesz wpaść ze swoją yamahą mam tego ketrona to moglibyśmy spróbować jak to razem współpracuje, bo to co napisałem jest tylko teorią którą wywnioskowałem z instrukcji yamahy.

krzysiekclaris
24-05-2011, 16:18
kolego a moglbys wrzucic probki mp3 jak na tym chodza midy?? Kilka fragmentow znanych piosenek z roznych stylow (rock, dance, jazz itd.) Rowniez rozpatruje kupno tego urzadzenia. Bede bardzo wdzieczny.

donlucka2
24-05-2011, 16:20
jak na moje to to troszkę więcej roboty niż tylko CC00 ,
dla przykładu odpal sobie styl z ketrona przekonwertowany na yamahę i odwrotnie, barwy to jedno, dochodzi jeszcze głośność instrumentów i w perkusji pojedynczych garów, i inne ustawienia i wydaje mi się że często też sysex , bo raczej suchych styli by nie robili :/

piotrek ładuj się w auto i do kozpaw zasuwaj :D , zobaczysz w praniu co i jak. modulik na 100% wart swojej ceny, ale chyba w innym celu został stworzony choćby takim jak kozpaw go używa.

kozpaw
24-05-2011, 17:33
Jak pisałem ja nie używam styli, nie wykorzystkuję go również do odtwarzania muzyki.
Ale faktycznie nie pomyślałem o tym że sysex yamahy boże zmienić ogólnie brzmienie ketrona i trzeba będzie pogrzebać więcej jak tylko w cc, chociaż z głośnością poszczególnych kanałów to też nie problem bo to przecież CC07 ;) ale faktycznie chodzi o samo brzmienie ketrona bo jak dostanie komunikaty sysex z yamahy to może poprostu zgłupieć.

No cóż pozostaje jedynie spróbować w praktyce bo widać że tu teoria nie wystarczy :D

donlucka2
24-05-2011, 20:14
dokładnie nawet 11, 93 , 97 mogą ostro zamieszać ;) i wiele innych :d

padre
24-05-2011, 21:57
ale faktycznie chodzi o samo brzmienie ketrona bo jak dostanie komunikaty sysex z yamahy to może poprostu zgłupieć.
nie może bo każdy klawisz czyta tylko te sysex (a przynajmniej powinien) które na drugim bicie czyli po F0 mają flagę firmy ;) czyli jeżeli korg dostaje prawidłowo zbudowany sysex z yamahy (na drugim bicie "jestem yahama") to go ignoruje, tak samo ketron itd. ;)

ralph91p
24-05-2011, 23:35
kolego a moglbys wrzucic probki mp3 jak na tym chodza midy??

A może być demo z SD1? To brzmieniowo praktycznie to samo. Jak tak, to jutro nagram ;)

track222
24-05-2011, 23:41
........... A może być demo z SD1? To brzmieniowo praktycznie to samo. Jak tak, to jutro nagram ;)

To nie jest to samo.

ralph91p
24-05-2011, 23:51
Kolego track222, o ile sie dobrze orientuje, to SD2 ma te same brzmienia co SD5, więc od SD1 niewiele go różni i moim zdaniem demo SD1 również dobrze odwzorowałoby to, co ma do zaoferowania ten moduł.

donlucka2
25-05-2011, 00:12
demo SD1 również dobrze odwzorowałoby to, co ma do zaoferowania ten moduł.

wrzucaj :d

piotrek
25-05-2011, 00:21
więc przyznawać się kto ma sd2 ? I kogo można by było odwiedzić gdzies na lubelszczyźnie albo podkarpaciu i sprobówać podpiąć?

krzysiekclaris
25-05-2011, 02:31
Moze byc sd-1 Jetem ciekaw jak to brzmi bo nigdy nie mialem stycznosci z tymi modulami. Slyszalem co prawda klawisze ketrona w necie ale style to nie to samo co odtwarzanie mida. Jestem ciekaw jak by sie takie cos sprawdzilo w moim przypadku i czy mialbym lepsze brzmienia niz np. w wirtualnym Hypersonic 2 czy halion one

kozpaw
25-05-2011, 12:21
więc przyznawać się kto ma sd2 ? I kogo można by było odwiedzić gdzies na lubelszczyźnie albo podkarpaciu i sprobówać podpiąć?

Gdzie mieszkasz??
Bo ja na pograniczu mazowieckiego lubelskiego i swietokrzyskiego miejscowość Lipsko

ralph91p
25-05-2011, 13:29
You can see links before reply

Zgrałem coś z SD1. 100% jego możliwości to raczej nie jest, ale używam go głównie do stylów, a funkcję "midowca" pełni bardziej korg :P

krzysiekclaris
25-05-2011, 15:15
Dzieki ralph91p, Nawet fajnie to brzmi.

track222
25-05-2011, 19:30
Instrument SD5 ma moduł SD2, natomiast SD1 ma starszy moduł i w tym jest różnica.

padre
25-05-2011, 23:31
track222, jesteś pewien?

ralph91p
26-05-2011, 00:21
Track222, ale te moduły się tylko nieznacznie różnią od siebie, głównie brzmieniami gitarowymi.

bamber71
26-05-2011, 15:28
Track ma racje, też czytałem o tym w necie że SD5 ma nowszy moduł niż SD1.
Chyba na Forum klawiszowym pisali.