PDA

Zobacz pełną wersję : Korg Pa800 problem z zapisaniem przerobionego mida



JARECZKO
15-09-2011, 22:24
Mam takie pytanie dlaczego po przerobieniu i zapisaniu niektórych midów gdy je odpalam one i tak pozostaja nieprzerobione ?? Czy to bład w pliku midi czy można to jakos zmienić w korgu zeby je szło zapisać ??
Mało jest takim midów ale mam kilka i nie wiem czy da sie coś z tym zrobić ;)

Ktos wie w czym rzecz ??

Dariow12
16-09-2011, 00:28
trochę za mało napisałeś
Podrzuć mi takiego mida przed przeróbką i po przeróbce to Ci powiem co jest grane.
Być może odpowiedzialne są za to komunikaty exclusive, które sterują kontrolerami. Mimo tego że pozmieniasz głośności, reverb, brzmienie itd to nic nie da jak nie wykasujesz tych komunikatów....

ale to tylko domysły

JARECZKO
16-09-2011, 09:32
po przeróbce nie podrzuce Ci go bo mówie że nawet jeśli go przerobie w sekwenserze i go zapisze to on i takpo odpalenie jest taki jak przed przerobieniem ;)

mardar
16-09-2011, 09:40
to on i takpo odpalenie jest taki jak przed przerobieniem

czyli niepokasowaleś kontrolerów ...

Ja jeszcze kiedyś na Atari 1040ST i Cubase 2,0 w 90roku kiedy nie było internetu to najpierw zdobywałem podstawową wiedze na temat MIDI zaczym brałem się za obróbke plików midi, zresztą wtedy takowych jeszcze bylo bardzo mało i trzeba bylo samemy dłubać .... ;)

Teraz w dobie Internetu nie ma takich problemów, wystarczy wpisać w Google "lista kontrolerów midi" i juz wszystko wiemy ;)

JARECZKO
16-09-2011, 13:02
to jak je mam pokasować w Pa 800 ?? jak to zrobić ??

mardar
16-09-2011, 13:42
to jak je mam pokasować w Pa 800 ?? jak to zrobić ??

posiadasz instrukcję obslugi od PA800?

kontrolery typu SysEx są przeważnie na ścieżce nr1, trzeba by to sprawdzić i ew. skasować całą ścieżke jeśli nie ma na niej zdarzeń midi typu NOTE, jeśli są to trzeba wykasować tylko te kontrolery. Można to zrobić z poziomu instrumentu ale również sprawnie i wygodnie jest usunąć je z poziomu jakiegoś DAW, polecam jakikolwiek Cubase gdyż pod opcją OpenList Editor bardzo fajnie wyświetla on wszystkie kontrolery znajdujące się nz ścieżce.

markymm
16-09-2011, 15:16
Ja jeszcze kiedyś na Atari 1040ST i Cubase 2,0 w 90roku kiedy nie było internetu to najpierw zdobywałem podstawową wiedze na temat MIDI zaczym brałem się za obróbke plików midi, zresztą wtedy takowych jeszcze bylo bardzo mało i trzeba bylo samemy dłubać ....

:580:

Znam to z autopsji !! :-)

Dariow12
16-09-2011, 22:39
po przeróbce nie podrzuce Ci go bo mówie że nawet jeśli go przerobie w sekwenserze i go zapisze to on i takpo odpalenie jest taki jak przed przerobieniem ;)

To że brzmi tak samo nie znaczy że jest taki sam.

jozimina
07-10-2011, 14:00
Jak masz nadal problem to zadzwoń do mnie tak ok. 20-stej to ci wszystko wytłumaczę i nie będzie problemu.

510-005-302

Napewno plik midi jest zabezpieczony przed modyfikacją i trzeba go odblokować w KORG-u. Ja przez to przechodzilem w KORG PA1X i się udało.

[ Dodano: 2011-10-07, 14:31 ]
A dokładnie gdzie tę funkcję masz w instrumencie to opisuję poniżej:

1. Wczytujesz sobie mida w SEQUENCER,
2. Naciskasz przycisk na pulpicie klawisza "MENU"
3. Wchodzisz w "SONG EDIT"
4. Potem zakładka "DELETE". na ekranie pojawią ci się różne zakładeczki ale nas interesuje "EVET EDIT" który będziesz miał ustawiony na "ALL". Oczywiście zakładka TRACK również ma być na "ALL" Klikając na ptaszka z boku z listy wybierz "PROG.CHANGE". Jak wybierzesz zapisz zmiany po naciśnięciu "EXECUTE" później zrób podobnie wybierając z listy "CTL.CHANGE" i zapisz zmiany "EXECUTE"

Po zrobieniu tego wszystkiego możesz przejść do edycji mida i powinno być ok. po jego zapisaniu.

Myślę, że czegoś nie popierdzieliłem. Jak by coś było nie tak to napisz.

JARECZKO
11-11-2011, 14:09
Wielkie dzięki za pomoc ;)

jozimina
18-11-2011, 14:02
Rozdaj punkciki za pomoc :)