PDA

Zobacz pełną wersję : STYLE DO KETRONA SD5



skylight
26-03-2013, 14:40
Czy istnieje ktoś kto tworzy style komercyjne dedykowane do ketrona SD5, taki jak CAMARO24 na Yamahe.
Pozdrawiam

czarek2502.81
26-03-2013, 15:13
Witam.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Szukam styli pod konkretne utwory do ketrona ale XD 9
Pozdrawiam :D

tOOmek01
27-03-2013, 21:54
jak na razie koledzy to nikt tego nie robi. Są dostępne ale tylko do Audya ale nic na polski rynek. Jak się wkurzę to sam zacznę robić :) tylko muszę wyczaić na czym i jak to robić do Ketrona. Myślę że na instrumencie też by zrobił i też by było.

skylight
28-03-2013, 07:32
Śledzę w necie od jakiegoś czasu i też tak wnioskuje, że nikt tego nie robi na Ketrona. Mam parę styli zrobionych przez siebie ale szukam czegoś nowego - polopolo. :)

czarek2502.81
28-03-2013, 08:15
Przeszperałem net i niestety na nasze Ketrony nic nie można znaleźć, szczególnie jeżeli chodzi o gotowe style pod konkretne utwory. Jest dużo do Rolandów, Yamah. A Ketron pomimo swojej "fajności" jakoś nie bardzo jest uważany. Czyżby nas ketronowców było mało :). Sam zacząłem od niedawna interesować się stylami do grania z ręki i kiszka. Może czas opanować Style WOrksa :D.

dess
28-03-2013, 16:30
Style do Ketrona pod konkretne utwory są, ale:
- nie w necie,
- nie w Polsce,
- nie tanie.

Problemem jest to, że dużo fabrycznych styli Ketrona pod konkretne utwory, to przerobione gotowce midi i niestety nie mają tej dynamiki co styl fabryczny z instrumentu i mimo, że gra się ze stylu, to brzmi to kanciasto i "przedszkolnie" jakby grało się z gotowca midi. Ja wypracowałem sobie metodę przerabiania fabrycznego stylu pod konkretny utwór. Zmieniam linię basu, elementy akompaniamentu, jakieś przejście "i już" - jak mawiał klasyk nasz pan Rzeźnik.

czarek2502.81
28-03-2013, 20:54
Hej dess, w sumie jestem tylko teoretykiem, ale jeżeli styl robimy z mida, to czy nie można mida na początku obrobić tak żeby brzmiał "pięknie" na klawiszu, a potem robić dopiero z niego styl? Może to jest jakieś rozwiązanie. Tak jak mówiłem jestem tylko teoretykiem. :) No i jak ktoś to powiedział na tym forum "każde midi może brzmieć pięknie" - może da się to samo zrobić ze stylem...

dess
28-03-2013, 21:05
Tak dokońca nie chodzi o brzmienie, tylko o dynamikę i odpowiedni groove.

czarek2502.81
28-03-2013, 21:36
Zgadzam się z tobą. Ale w końcu jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Trzeba pójść na jakieś ustępstwa. A skoro włosi nas nie lubią i nie bardzo kwapią się na tworzenie firmowych stylu do naszych utworów, (Roland coś tam np wypuścił), to trzeba sobie jakoś radzić.

tOOmek01
28-03-2013, 22:32
Rozmawiałem z chłopakami z FX-Music na zlocie dlaczego właśnie Ketron nic nie robi w tym kierunku ale w sumie nic sie takiego nie dowiedziałem. W sumie sami coś podejrzewają na czym można było by to robić,chodzi o programy na których pracują w Ketronie. FX sami nie wiedzą do końca ale coś podejrzewają. Kurcze aby tylko wpadło mi takie coś w swoje ręce to od razu zabrałbym się do pracy. Ogólnie nie ma jak się dowiedzieć jak to robić tak aby Ketron brzmiał jak Ketron. Można przerabiać konwertować ale nie ma tego czegoś jak mów dess....dynamiki....
Jak mam chwilkę czasami próbuje robić coś w tym kierunku ale zawsze d..pa :/

W tej chwili Yamaha opanowała rynek.
Ketron w tym kierunku się nie liczy ale mam wielką nadzieję żę to się za jakiś czas poprawi.

geniek
29-03-2013, 09:20
W sumie sami coś podejrzewają na czym można było by to robić,chodzi o programy na których pracują w Ketronie.
w ketronie style robią na zwykłych DAW'ach (cubase, cakewalk, logic) a później to już tylko kompilacja do formatu *.pat i ustawienie brzmienia na instrumencie

Co do dynamiki zabawa velocity velocity i jeszcze raz velocity no i oczywiście nie napaćkać za dużo i za gęsto bo straci selektywność

Być może niedługo pojawi się coś na rynku ;) na początek na Audya później może i na inne modele
poniżej dwie próbki
You can see links before reply
You can see links before reply
zaznaczam że nie są to wersje finalne

skylight
29-03-2013, 11:45
Świetnie, że coś się może ruszy w temacie.

tOOmek01
29-03-2013, 14:12
gienek.....a Ty już sprzedałeś swoją Audya ??

geniek
29-03-2013, 14:41
nie sprzedałem i zdaje się nie sprzedam na razie :)

p.s geniek ;)

dess
29-03-2013, 14:51
Geniu wracaj do nas i do branży chałturniczej. :506:

tOOmek01
30-03-2013, 15:08
geniek, z chęcią bym zakupił :)

sbik
20-08-2013, 00:10
cześć, podpinam się do tematu...czy możesz podpowiedzieć jak je przerabiasz?w instrumencie czy z programu na kompie?dzięki