Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Lokzalizacja problemu z dźwiękiem - mikrofony/kable/mikser

  1. #1
    Awatar Criss
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-09-2013
    Posty
    384

    Lokzalizacja problemu z dźwiękiem - mikrofony/kable/mikser

    Zwykle udaje mi się zaradzić samemu w przypadku jakichś problemów ze sprzętem, ale tym razem rozkładam ręce, może wy mi pomożecie.
    Nim charakterystyka problemu, opis sprzętu: mikser A&H ZED14, efekt TC electronic M350, kompresor Samson S – Com Plus, kable Klotz, 2szt. mikrofonów Sennheiser e945 (wokaliści), 1szt. Shure PG58 (ja). Mikser i mikrofony mamy od 2012 roku, kompresor i efekt od 2013.

    Do rzeczy:
    w zeszłym tygodniu na weselu przy ustawianiu wokalisty dźwięk z mikrofonu był bardzo zniekształcony, ale pomogła zamiana kabla z moim i wszystko już było OK (aczkolwiek mój mikrofon na tym niby przerywającym kablu działał OK).
    Jednak po jakimś czasie znowu dźwięk z mikrofonu zaczął przerywać, więc pomyślałem, że może wejścia w kanałach miksera trochę się ”wyrobiły”, więc poprzepinałem mikrofony w kanały nieużywane i potem już do końca wesela i poprawin było OK.

    Wczoraj kolejna impreza i już tylko gorzej. Jeden mikrofon (e945) odłożyliśmy całkiem, bo przerywał non stop, drugi e945 wokalistki też co jakiś czas, chyba, że umieszczony na statywie i nie ruszany to było OK. Ja zostałem przy swoim PG58 i było OK, wokalista śpiewał do bezprzewodowego SM58.

    I teraz można by pomyśleć, że winowajcami są albo mikrofony albo kable…ale mam w domu zapasowy mikser A&H ZED10FX i wyszło na to, że na tym mikserze każdy mikrofon na każdym kablu działa OK. Przy takim obrocie spraw można by stwierdzić, że ZED14 się „kończy”, ale raczej wszystkie kanały XLR na raz nie zaczęły by padać. Gdyby też był to hipotetycznie mikser to cały dźwięk by zniekształcał, a muzyka z klawisza i laptopa (muza w przerwach) była OK, bez żadnych zmian głośności czy przerwań, tak samo jak dźwięk z bezprzewodówek (ten doręczny SM58 jak i nagłowny AKG WMS z wkładką T. Bone HC444; nie wiem czy to istotne, ale one były wpięte Jackami a nie XLRami).

    Spróbujcie coś podpowiedzieć, bo ja już rozkładam ręce. Może pomijam jakiś element układanki? Będę wdzięczny! 😊

  2. #2
    Awatar Mustafa
    Człowiek ośmiornicy
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    05-02-2010
    Posty
    4 293
    Zlotów
    6
    Utlenianie połączeń lutowniczych i stąd problemy. Mikser wymaga zwyczajnie przeglądu, wyczyszczenia i poprawienia lutowań na gniazdach, a może nawet częściową ich wymianę.

  3. #3
    Awatar Criss
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-09-2013
    Posty
    384
    Wierzysz Piotrek, że też to obstawiałem? Miałem się za to zabrać przed sezonem, ale stwierdziłem "A, w maju jeszcze nie gram co tydzień to potem go porozbieram i przeczyszczę". Widać gra na zwłokę to nie był najlepszy pomysł

    Dam znać jak się sprawy potoczyły, a gdyby ktoś jeszcze miał ewentualnie inne pomysły to też proszę o info.

  4. #4
    Awatar zespoljoker
    Sycylijka / Sycylijczyk
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    2 174
    Stawiam na kompresor

  5. #5
    Awatar piotrek
    Ojciec Chrzestny Mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-01-2010
    Posty
    1 954
    Sprawdzaj kolejno każde urządzenie. Czy podpinając się do zeda10 też podpinałeś się przez kompresor i tc helicona?

    Podepnij wszystko tak jak miałeś na weselu, żeby wygenerować awarię i wtedy odpinaj/przepinaj pojedyczo każdy element, żeby znaleźć gdzie problem znika a gdzie wraca.

  6. #6
    Awatar Peke
    Prawa ręka mafii
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    09-06-2011
    Posty
    741
    Zed 14 sprawdzałeś w domu? Wyglada na słaby prąd i dlatego te anomalie wystepowaly

  7. #7
    Awatar Criss
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-09-2013
    Posty
    384
    Dobra, wracamy do tematu, bo znalazłem w końcu trochę czasu żeby skrupulatnie wszystko posprawdzać. Test wyglądał tak, że podpinałem każdy mikrofon każdym kablem na każdy kanał mikrofonowy w obu mikserach. Wszystkie wartości EQ na 0, wszystkie Gainy i głośności na suwakach na dokładnie tym samym poziomie, odpięty efekt i kompresor.

    I sytuacja wygląda tak...

    Na moim ZED10FX każdy mikrofon na każdym kablu działa OK, żadnych zniekształceń czy różnic w poziomie głośności.

    A na ZED14 to jest jedno wielkie losowanie. Zniekształcenia (wyraźnie słyszalny niższy poziom dźwięku oraz wiele mniej górnych częstotliwości) na generalnie każdym kablu i każdym mikrofonie daje NIEUŻYWANY kanał 1., następny w kolejności używany przez mnie kanał 4. Natomiast pozostałe kanały mikrofonowe to losowanie: zależy który mikrofon podepniesz którym kablem. A w sumie i też niekoniecznie, bo za chwilę te rzekomo niedziałające połączenie danego mikrofony z danym kablem już działa OK.

    Nie chciałbym być złym prorokiem, bo akurat ta opcja najmniej by mnie radowała, ale chyba mikser zaczyna się faktycznie "kończyć".

    Aha, ZEDa14, rozkręcałem ostatnio, wiele syfu co mnie zaskoczyło tam nie było, przedmuchałem sprężonym powietrzem i tyle. Niestety nie sprawdzałem połączeń lutowanych, nie wykręcałem każdego kanału z osobna.

    Szczęście w nieszczęściu, że ostry sezon zaczyna mi się od czerwca, więc w pewnym sensie mam te 3 tygodnie jeszcze na podjęcie działań.

    Jak wy to widzicie?

  8. #8
    Awatar zespoljoker
    Sycylijka / Sycylijczyk
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    08-03-2010
    Posty
    2 174
    Daj fachowcowi

  9. #9
    Awatar sados
    Amator
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    27-03-2011
    Posty
    58
    Możesz sprawdzić ZEDa u elektronika, ale jak masz zmieniać to kup następny nowy i ciesz się pewnym sprzętem na gwarancji. W cenie ZED14 kupisz XR18 czy też UI16. W jednym i drugim fajne wyposażenie wirtualnego racka (+dla Berego). Akurat przez 3 tygodnie na pewno się oswoisz z obsługą, która jest bardzo prosta

  10. #10
    Awatar Criss
    Człowiek od czarnej roboty
    Aktywność na forumO użytkownikuReputacja
    Dołączył
    18-09-2013
    Posty
    384
    Temat do zamknięcia, stwierdziliśmy, że jest to dobry moment żeby zrobić mały krok technologiczny. UI12 już do nas jedzie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •