PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsułem ? ;( PILNE



QQQ
25-10-2013, 11:32
Pożyczyłem od kolegi instrument aby pokazać mu jak się transponuje midy - kopiuje z fdd na hdd itp. Pokukałem co i jak pobawiłem się chwilę i oddałem mu instrument tłumacząc przy okazji to co chciał wiedzieć. Problem pojawił po podpięciu instrumentu po mixer. Otóż wszystkie wyjścia łącznie z mikrofonowym dają bardzo silny przydźwięk sieci nawet przy całkowicie ściszonym mikserze ( jest mikser + końcówka mocy - nawet nie wiem czy w ogóle jest sygnał wyjściowy bo samo wpięcie kabla do instrumentu powoduje taki przydźwięk że się go natychmiast wyłącza) . Na głośnikach instrument gra normalnie. Dodam że przy poznawaniu go używałem tylko wbudowanych głośników. Czy mogłem coś poprzestawiać w ustawieniach a jeśli tak to co może wywoływać taki efekt ? . Grzebałem sporo ( ale starałem się zawsze wyjść bez zapisu zmian )
Próbowałem szukać w instrukcji co mogłoby wywołać taki efekt ale jedyne co mi przyszło do głowy ( to przestawienie ustawień pedału ( nie jest używany ) ale to nie było to. Czy jest funkcja "przywróć do ustawień fabrycznych" a jeśli tak to jak ją wywołać ? - ewentualnie co mogłem zepsuć i jak ?

Ps. PILNE bo kumpel w sobotę ma granie więc chciałbym szybko wiedzieć czy szukać serwisu czy tylko "reset"

padre
25-10-2013, 11:46
ja bym oddał ten saksofon do lutnika

tomek
25-10-2013, 11:52
ja byłem przekonany że chodzi o bębny akustyczne, ale nie wiem w jakim zakresie ta transpozycja..
jeśli więcej niż +/- 4 to raczej tylko elektryk wchodzi w grę..

a ustawienia fabryczne są zazwyczaj takie, że instrument leży w pudełku. ale czy to pomoże..? na prawdę nie wiem..

QQQ
25-10-2013, 12:40
taaa - bardzo śmieszne :/

skubiszek
25-10-2013, 13:00
nie jest śmieszna pod warunkiem, że się przywitasz i powiesz o jaki instrument chodzi bo mądrych ludzi tu dużo ale żeby wróżek to nie koniecznie :-)

QQQ
25-10-2013, 13:17
Ups - fakt moja wina

Witam wszystkich i uprzejmie proszę o pomoc. Instrument to Ketron XD9 . ( na innym forum jest dział Ketron XD - a posta kopiowałem i stąd to przeoczenie ).

Podstawowe pytanie czy w tym instrumencie jest coś takiego jak przywrócenie ustawień fabrycznych a jeśli tak to jak to zrobić?

Andrzej Kozłowski
25-10-2013, 14:34
Sprawdzić okablowanie , sprawdzić czy przydzwięk występuje na słuchawkowym wyjsciu .

QQQ
25-10-2013, 15:17
okablowanie OK bo podpięty Roland grał normalnie , na słuchawkowym nie wiem bo już oddałem - byłem w serwisie - podpięliśmy wszystko chodzi normalnie - czary jakie czy co - we wtorek sprawdzimy jeszcze raz na tym nagłośnieniu na którym nawalało.

LOOcek
25-10-2013, 15:30
a założyłeś opcję że winny jest prąd (dokładniej instalacja el) w pomieszczeniu w którym sprawdzaliście?