PDA

Zobacz pełną wersję : Jak połączyć dwa comba gitarowe??



MadLord
09-03-2010, 19:25
Heja... mam pytanko (nie dojrzałem tego tematu na forum)
jak połączyć dwa "piecyki" gitarowe, zważając, że 1 i 2 różnią się
np ilością watt, bądź napięciem ohm, czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę?
czy ktoś się tak już bawił? czekam na wskazówki, poinstruowania, ciekawe rozwiązania... z góry dziex :D

The Loft
10-03-2010, 06:43
Ale to są piecyki czy kolumny?
Bo jak piece no to normalnie - z pierwszego wychodzisz Line Out i wchodzisz do drugiego Input.A jak chcesz mieć stereo to jeden kanał z multiefektu dajesz na perwszy piec, a drugi kanał na drugi piec. Niektóre wzmaki mają takie coś jak Link właśnie do łączenia kilku piecy, ale to raczej rzadkość.

dcg
10-03-2010, 10:37
Niech kolega powie, w jakim celu chce je połączyć.
Czy dla wzmocnienia ogólnego sygnału wychodzącego, czy może mieć z mixerka stereo, stosując dwa piece, jako aktywne pełnopasmówki?
A może na odsłuchy je wykorzystać?

MadLord
10-03-2010, 11:00
kolega chce po prostu poexperymentować hehehe :D
sprawa wygląda tak, że chciałbym móc przełączać brzmienia (jeden piecyk ma b fajny clean, drugi jeszcze nie wiem jaki będzie, bo czekam na niego ^^)... i podłączyć efekty do wypełnienia całości (kostki zwykłe). No i zapanować nad tą całością jeszcze będę musiał. (:

(The Loft napisałem, że to piecyki = comba :D )

z góry dziex jeszce raz za odzew (:

The Loft
10-03-2010, 11:14
napisałem, że to piecyki = comba :D

No tak ale pisałeś też o mocy i oporności a to jest ważne przy łączeniu kolumn :P

dcg
10-03-2010, 11:49
Nie aktywnych, jak piece gitarowe.
Tu przesyła tylko sygnał dalej i oporności się nie zmieniają.

MadLord
10-03-2010, 12:18
czyli bez obaw można sobie poeksperymentować rozumiem? :one:

dcg
10-03-2010, 12:42
Aby nie przesterować poziomu sygnału, nie chodzi o przestery gitarowe... :)
Ale to piece, więc pewnie mają limitery i inne zabezpieczenia, jak są z tych nowszych. :)

MadLord
11-03-2010, 07:49
Ziame Ziame :064:

Gość
15-03-2010, 17:21
Jeżeli dobrze zrozumiałem to Kolega chce się przełączać między piecami w celu uzyskania różnych brzmień ? Proponuję nabyć odpowiedni przełącznik, który do tego celu wymyślono. Nadmienię tylko, że inny jest do przełączania się między wzmacniaczami a inny jeśli chodzi o zamianę kolumn głośnikowych. Takie patenty są dosyć często wykorzystywane już od wielu lat. Brian May z grupy Queen stosował równolegle podobne wzmacniacze /vox/ o różnych barwach na każdym ze wzmacniaczy, aby uzyskać charakterystyczne dla siebie brzmienie. Życzę wydobycia ponadczasowego brzmienia i wszelkiego samozadowolenia.......

pozdrawiam
Gość

adamus112
16-03-2010, 19:11
Kup sobie switch A/B/Y i będziesz się przełączał między jednym, a drugim, lub grał na obydwu naraz. You can see links before reply
Jeśli masz jakiś multi, to możesz wpiąć go w pętlę jednego pieca, a w pętlę drugiego jeden powrót stereo, a żeby użyć również preampu z drugiego pieca, możesz zastosować You can see links before reply

MadLord
17-03-2010, 06:53
Switch dobra rzecz jednak niestety kasa robi swoje :518:
teraz to albo oszczedzać znów na kolejna zabawkę albo podejść sprawe inaczej he he he he . . .

Gość
23-03-2010, 15:14
Switch dobra rzecz jednak niestety kasa robi swoje :518:
teraz to albo oszczedzać znów na kolejna zabawkę albo podejść sprawe inaczej he he he he . . .
Nie przeliczaj brzmienia na pieniądze. Jak ukręcisz coś fajnego to same przyjdą.

zespoljoker
11-04-2010, 16:51
Nie kombinuj tylko kup ode mnie piec 100w z overdrivem, chorusem i reverbem. Wszystko sterowane - uruchamiane trójpozycyjnym footswichem, a parametry poszczególnych efektów ustawisz gałami na piecu.
Jak jesteś zainteresowany to dzwoń śmiało: 697 455 415
lub napisz : holidaysjoker@gmail.com