PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do wszystkich użytkowników miday



kuba7jp
29-01-2017, 11:08
Czy ktoś podłącza midjaya pod komputer za pomocą usb żeby działał jako odtwarzacz midi, jeżeli tak to w jaki sposób?
Jestem świeżutkim posiadaczem midjay pro i po podłączeniu do kompa pokazuje mi brak sterownika którego za Chiny nigdzie nie mogę znaleźć.
W komplecie była tylko płyta z instrukcją obsługi.

kuba7jp
29-01-2017, 11:25
Na stronie producenta również brak sterowników.

ARTUR_K
29-01-2017, 12:33
A to coś się podłącza do komputera?!
A po jaką cholerę?
Przecież to jest samodzielny player/moduł

kuba7jp
29-01-2017, 13:12
Tak ale np chciałbym podłączyć moduł do kompa przez usb/midi żebym w daw mógł sobie obrabiać pliki midi odsłuc***ąc jednocześnie na ketronie.

Mustafa
29-01-2017, 13:22
Wszystko zależy od systemu w kompie. Nie wykluczone że na nowe windowsy nie ma danego sterownika, nie mam pojęcia. Ściągnij najnowszy Midi Optimizer Pro 9 w wersji demo i sprawdź czy się skomunikują.

ARTUR_K
29-01-2017, 13:28
Zaznaczam,że nie dotykałem nigdy tego playera...ale ja bym zrobił to tak:
Bierzesz pendrive - Kopiujesz swoje pliki midi z kompa na pena.
Później tego pendriva zasadzasz w odpowiednią dziurę w midjaya kopiujesz midy z pena na jego twardy dysk i kita... a edycję i obróbkę robisz bezpośrednio na midjayu, bo jego możliwości z tego co widzę są naprawdę spore;)

richardo
29-01-2017, 15:06
Sterowników nie ma, bo nie są potrzebne. Połączenie z kompem uruchamiasz z panelu Midjaya (funkcja PC - Connect). Tak mówi instrukcja.

kuba7jp
29-01-2017, 19:59
Niestety tak robię i system (Windows 7 64 bit) pokazuje brak sterownika.

ARTUR_K
30-01-2017, 01:33
Sterowników nie potrzebuje bo midjay to nie jest zewnętrzna karta dźwiękowa, która będzie odtwarzała bezpośrednio pliki z daw obrabianych aktualnie na kompie.
Przecież to jest player z ogromnymi możliwościami edycji plików z naciskiem na midy, które znajdują się na dysku tego urządzenia.... no i jeszcze mikrofonik obskoczy i zarejestruje to wszystko do WAV ;)

padre
30-01-2017, 09:40
Sterowników nie ma, bo nie są potrzebne. Połączenie z kompem uruchamiasz z panelu Midjaya (funkcja PC - Connect). Tak mówi instrukcja.
To połączenie służy do wymiany plików pomiędzy PC a MJPro, w PC wtedy pamięć usera jest widziana jako napęd

padre
30-01-2017, 09:51
Sterowników nie potrzebuje bo midjay to nie jest zewnętrzna karta dźwiękowa, która będzie odtwarzała bezpośrednio pliki z daw obrabianych aktualnie na kompie. otóż jest, może tak samo pracować jak np. Korg pa3X czy Tyros podłączony do kompa


Przecież to jest player z ogromnymi możliwościami edycji plików z naciskiem na midy, które znajdują się na dysku tego urządzenia.... no i jeszcze mikrofonik obskoczy i zarejestruje to wszystko do WAV ;)
No to powiedz jak wstawić w nim albo w Audya do mida dowolny komunikat CC (np. włączyć Wah-Wah) w czwartym takcie?

Edycja i obróbka plików midi w DAW jest nieporównywalnie wygodniejsza a poza tym zaawansowaną edycję można zrobić tylko w PC.

Kuba7jp u mnie komunikacji midi w cakewalk po USB działa bez problemu - również Win7 64bit (ale nie przełączaj w menu MJpro na PC Connect - do czego to służy napisałem wyżej) i MJpro widziany jest jako port midi. Jednak jak w każdym ketronie komunikacja midi po usb nie zawsze działa idealnie (czasem na problem z interpretacją niektórych komunikatów CC, RPN, NRPN czy sysex - po prostu je gubi). Z doświadczenia wiem że lepiej sprawdzi się zewnętrzny insterfejsc usb(PC)=>midi (DIN) - wtedy nie ma problemów z transmisją i interpretacją komunikatów.

Zawsze możesz napisać na ketron@ketron.it i opisać problem. Nie zawsze odpowiadają ad-hoc ale z reguły odpowiadają ;)

Mustafa
30-01-2017, 11:39
Tyros jakby co wymaga sterowników. Bez nich nie skomunikuje się prawidłowo z kompem

padre
30-01-2017, 12:35
MidJpro nie wymaga, u mnie jak napisałem działa bez problemu, jedynie żeby prawidłowo komunikował sie z jabłuszkiem trzeba zainstalować sterownik i to co ciekawe po stronie MJpro
Kuba7jp sprawdź jeszcze ustawienia USB MIDI w Mjpro czy tam masz wszystko aktywowane You can see links before reply

ARTUR_K
30-01-2017, 12:36
Bazuję na tym co przeczytałem w manualu.
Nie ma tam jakiejkolwiek wzmianki o sound card. Natomiast jest info, że do komunikacji z PC nie potrzebne są jakiekolwiek sterowniki.
Producent też nie załącza na płycie do niej żadnych sterowników.
Zatem ta karta dźwiękowa śmiga bez driversów z każdym systemem operacyjnym?

padre
30-01-2017, 12:44
Bazuję na tym co przeczytałem w manualu.
Nie ma tam jakiejkolwiek wzmianki o sound card. Natomiast jest info, że do komunikacji z PC nie potrzebne są jakiekolwiek sterowniki.
Producent też nie załącza na płycie do niej żadnych sterowników.
Zatem ta karta dźwiękowa śmiga bez driversów z każdym systemem operacyjnym?
skończ z tym spamowaniem
zauważyłem już że musisz zabrać głos w każdym temacie mimo że nie masz w nim nic konstruktywnego do powiedzenia

ARTUR_K
30-01-2017, 13:25
skończ z tym spamowaniem
zauważyłem już że musisz zabrać głos w każdym temacie mimo że nie masz w nim nic konstruktywnego do powiedzenia

twoje spostrzeżenia są wyjątkowo słuszne. Jestem zawsze tam gdzie jesteś ty ;)
Zauważyłem, że masz z tym wielki problem... waleriany sobie łyknij albo zainstaluj nowy sterownik, bo śmigasz na nieco leciwej 7.
Oczywiście masz rację ani tyros ani korg pa3x nie wymagają sterowników i twardo się tego trzymaj :one:

Mustafa
30-01-2017, 13:47
Oczywiście napisałem to w odniesieniu do wersji od 1 do 4. Być może w 5 coś zmienili. Tego nie wiem. Oczywiście po połączeniu Tyrosa z kompem system go widzi jako Yamahę ale próbuje szukać sterowników w necie lecz bez powodzenia. Sterownik w przypadku Tyrosa trzeba zainstalować ręcznie przed połączeniem USB. Po tym jest rozpoznawalny dla wszelkiego softu jako Workstation 1. To tyle OT ;)

padre
30-01-2017, 13:51
twoje spostrzeżenia są wyjątkowo słuszne. Jestem zawsze tam gdzie jesteś ty ;)
Zauważyłem, że masz z tym wielki problem... waleriany sobie łyknij albo zainstaluj nowy sterownik, bo śmigasz na nieco leciwej 7.
Oczywiście masz rację ani tyros ani korg pa3x nie wymagają sterowników i twardo się tego trzymaj :one:
Nie napisałem że Tyros czy Korg nie wymagają sterowników tylko że MJpro nie wymaga. Poza tym napisałem że można używać MJpro analogicznie jak Korga czy Tyrosa jeżeli chodzi o wysyłanie na niego sygnału midi per USB (czytaj ze zrozumieniem).
Łyknąłem sobie walerianę i Tobie również zaaplikowałem.